בריאות הנפש
"בריאות הנפש", היא שם כולל לרצף של התמודדויות נפשיות מורכבות, הנובעות מנסיבות החיים או תורשה, ושלרוב מצריכות התערבות פסיכיאטרית שלצידה עבודה שיקומית - כזו שמחזירה את התפקוד לאחר תקופה של נסיגה.
על העבודה השיקומית להיות מותאמת לקושי שבא לידי ביטוי בצורות שונות ולכלול עבודה מערכתית עם המשפחה, שגם היא מתמודדת עם קושי רב. בנוסף, יש צורך בשמירה על קשר עם גורמים טיפולים נוספים כמו פסיכיאטר, מסגרות משקמות ועוד.
במהלך השנים רכשתי ידע וניסיון מקצועי רב בעבודה עם מתמודדים ומשפחותיהם, ואני מעמיד ניסיון זה לרשותכם.
דכאון
יש האומרים שהדיכאון הוא המגפה של המאה ה-21 והוא מאובחן ככבד או כבינוני. דכאון מאובחן כבינוני כאשר הוא מתעורר כתגובה לאירוע או למצב מסוים. הוא מאובחן כקשה כאשר לא ניתן להסבירו כחלק ממהלך החיים.
הדיכאון מאופיין בצמצום והימנעות תפקודית, חוסר פעילות, קשיי שינה ואכילה וכמובן במצב רוח מדוכדך. במקרים קיצוניים יש מחשבות אובדניות שעלולות להוביל לניסיון אובדני. כאשר דיכאון מתחיל להתפתח יש צורך אקוטי בפניה לטיפול שיחתי ולשקול טיפול תרופתי שעשוי להיות יעיל במקרה זה. אפשר להתמודד עם דיכאון באמצעות קביעת יעדים ברורים וניסיון לדרבן לפעולה, בתחילה תוך קושי רב מצד המטופל. בתוך פרק זמן קצר בו אדם מפעיל עצמו, יש הטבה מסוימת וחזרה לדפוסים חיוביים. בטיפול בדיכאון יש חשיבות לפעילות גופני ולמפגש חברתי, במידה וניתן.
חרדה
מדובר במנגנון טבעי של הנפש שעשוי לצאת מאיזון, כמו שעון לא מכוון. היקף הקושי משתנה מאדם לאדם. השאלה כמה סבל והפרעה לתפקוד נגרמים לאדם הסובל ולסביבתו. החרדה היא קושי שעשוי להופיע במופעים שונים: התקפי חרדה בעלי ביטוי גופני, עד כדי תחושה של מחלה וחשש כללי שמלווה האדם בכל פעילות שהוא עושה. יש מצב של הופעת חשיבה אובססיבית שאינה מרפה. לעיתים קרובות החרדה גורמת להצטמצמות תפקודית סביב קושי מסוים. טיפול ממוקד בחרדה שואף לפעול באופן ישיר מול מקור החרדה ולכן דורש רצון ומשמעת רבים.
התמודדות עם סכיזופרניה וטיפול בקליניקה
ראשית אומר משהו על הדימוי הנוראי של המחלה הזאת, קשה לחיות עם התיוג שדבק בך. אפשר להתבונן על הקושי העיקרי שיש בזה, שלמעשה יש כאן בעיקר הפחתה של יכולת, אנשים עם יכולת מסוימת שפחתה עם השנים. אתה יכול להיות מבריק שהברק בו הועם, ברגע שתאובחן כחולה בסכיזופרניה תחשב באופן אוטומטי כבעל פחות יכולת מכאלה שלא מאובחנים, ואין זה כך. יש קושי והוא משתנה מאדם לאדם כאשר ההתבוננות צריכה להיות אינדיבידואלית ולא סטיגמתית. האירועים בהם קימות מחשבות שווא (דמיונות קיצוניים והזויים) הם נדירים יחסית, בדרך כלל יש התעסקות במחשבות ודמיונות באופן מסוים שיכול לאפשר תפקוד, בהקצנה אפשר לומר שלכולנו יש טווח מסוים של מחשבות שווא (ממחשבות רדיפה – הוא בטח מדבר עלי ונגדי, לפעמים זה נכון ולעיתים לא) בסדר גודל מסוים, כולנו מחפשים לדעת משהו על האמת של הקיום. חלקנו חיים באזורים פחות ברורים.
החברה הרי מתקשה לקבל את מה ששונה, לעיתים יש ביטויים של רוחניות גבוה התבוננות אחרת על המציאות משהו שחורג מהנורמה, יש שאלה האם זו חריגה אפשרית או מוגזמת. את המציאות ניתן לתפוס בדרכים רבות. אפשר להתבונן על השונה בעיניים סקרניות חוקרות ומכבדות ואפשר לזלזל להקטין ולהוציא מהתחום. אפשר להרחיב את הדיון הזה באופן ניכר ולרמה יותר פילוסופית, אך זו לא מטרתי. מה שאני מרוצה להדגיש זה את השאלה התפקודית. כאשר ההתבוננות הייחודית על המציאות מלווה בהתדרדרות תפקודית יש לנו בעיה אמיתית. ואני מכוון את עיקר המאמצים בטיפול למציאת דרך תפקודית טובה וייחודית לאדם שמתמודד עם הקושי, למען האמת הדבר נכון בכל מקרה של אדם שפונה לטיפול. במקרה שאדם ממתמודד עם סכיזופרניה. כדאי להבין את הסיפור שלו גם אם לא תקף, יש בו אמיתות יחסית וייחודית לו במאה אחוז שצריך וכדאי להקשיב להן.
ענין נוסף וקשה שנגזר מאותו קלון חברתי שמוטל על המתמודד, היא הבדידות, נראה שזה ענין שחוזר ונשנה בקשיים רבים, אך כאן הוא קשה עוד יותר. וגם כאן לטיפול יש תרומה משמעותית. הרצון שלנו להיות חלק ממערכת של קשרים שמתאימים לנו במרחק ואינטימיות, כאשר היכולת הבין אישית שלנו נפגעת ברור שהמרקם העדין הזה של יצירת קשרים מופר ואנו מוצאים עצמנו אט אט מחוץ למעגל החברתי. בהתמודדות הספציפית כאן, יש חשיבות לשימור מעגלים חברתיים. למוסדות המטפלים יש התארגנויות של פעילות מגוונת דרך סל שיקום שהיא מאוד חשובה וכמובן הקשר הטיפולי שנותן עוגן ייחודי שמלווה את האדם בהתמודדות שלו עם המציאות והזרות שבה פוסע במשעולי היום יום.
כיום עיקר ההתייחסות הטיפולית שמופנות למתמודדים היא באמצעות מפגשים עם פסיכיאטר אחת לתקופה, הקשר שנוצר שם בין המטפל למטופל הוא דל יחסית ויש בו משום הענייניות ולעיתים קרובות גם עוינות. לחלק גדול מהמתמודדים יש עוינות כלפי הטיפול התרופתי שבדרך כלל מותיר בהם סימני לוואי מעבר לתלות הבלתי נחשקת בסוג כזה של טיפול שכמו מגדיר את האדם בעיני עצמו כחולה, נגזר מכך שהפסיכיאטר הוא לא האדם שאפשר לפתח אליו יחס קרוב. כך שמפגש טיפולי אמיתי הוא חשוב ואחר ואני סבור שלא מספיק ברור לגופים המוסדיים ולחברה.
למעשה אדם שמוצא עצמו בשולי החברה עם קשיי תפקוד , דימוי עצמי נמוך ועוד. מאוד זקוק להתייחסות תראפויטית עקבית ואיכותית, בשביל להצליח להביא אותו לשיפור והתאמה בין מה שקורה לו במציאות לעולמו הפנימי, הביקורת מצד הסביבה ואחרים משמעותיים שלעיתים קרובות פגועים מאוד בעצמם, ממה שקורה למתמודד עצמו. וגם הם זקוקים להכוונה והכלה. ההתמודדות עם מתמודד נפש היא מורכבת ומצריכה הרבה סבלנות משאיבים רגשיים ולמעשה אף אחד לא ערוך לזה מבעוד מועד, זה תמיד הפתעה גבולה והתמודדות מאוד משמעותית.
כל אילו רק מדגישים את הצורך בטיפול רגשי. יש שיאמרו שהאפשרות לשינוי, שיפור או בשפה מקצועית הפרוגנוזה הטיפולית לא מאוד גבוה ולכן אין מה לטרוח ולהשקיע משאבים. שזה ממש איוולת ואף עמדה לא אנושית. שוב העניין צריך להיות בהתבוננות אישית. שיפור ולו גם קטן במערך היחסים המשפחתי או בתפקוד יכול לאפשר נקודת מבט אחרת ולהכניס הרבה אופטימיות להתמודדות ואם הזמן יכול להוביל לשינוי ותתגבש לה דרך חיובית ומותאמת למה שאפשר.
בקיצור צריך אופטימיות, אמונה וגם מבט מקצועי וייחודי של איש מקצוע עם ניסיון בדבר.
פסיכוזה
במקרה של פסיכוזה יש צורך בעבודה שיקומית משמעותית ביותר. הסובל מפסיכוזה מפגין קשר רעוע ואף לא קיים עם המציאות. הוא מאמין באמונה שלמה בתקפות מעשיו אך נחווה כביזארי וכמעורר דאגה על ידי סביבתו. ברוב המקרים מדובר באירוע יחיד המחייב התערבות מהירה כדי למנוע החרפה. לעיתים הדבר מלמד על התפתחות בעיה כרונית. במקרה כזה הכיוון הטיפולי מחייב בניית תוכנית שיקום מותאמת, שעשוייה לכלול גם אפשרות לפניה למקורות עזרה חיצוניים נוספים וכן התערבות במישור המשפחתי על מנת להתמודד עם הקושי.
מקרים מסוג זה מחייבים סבלנות רבה ותמיכה. מדובר במשבר שפוגע באופן עמוק במטופל ובמשפחתו וכל אחד זכאי לקבל התייחסות ייחודית למצבו. האדם הנורמטיבי אינו מצויד בידע בהתמודדות עם מקרים מסוג זה ולכן זקוק להכוונה שיקומית ולתמיכה רגשית רבה.
הפרעות אישיות ואופי
מדובר בקבוצה של קשיים על תחום רחב. מקשיים שמשתקפים בהימנעות, תלות וחסר עצמאות לקשיים שנראים על רצף התנהגות סוער, לא מסתגל ולעיתים אף אלים. גם ברמת החומרה מדובר ברצף שבין הפרעות פחות קשיחות ודרמטיות בביטויים לקשיים שכבר מועצבים ומושרשים באישיות. והרבה פעמים הערוץ הטיפול י שצריך לפעול בו הוא דרך שיפור יכולת הוויסות הרגשי. יש לי ניסיון בהתמודדות עם מגוון של קשיים כאילו, בתחום שבין המופנם -נמנע למוחצן ולסוער. בדרך כלל מצריך התמודדות רחבת היקף ותמיכה ולא מדובר בטיפול קצר, אלה אם כן מדובר בהשגת יעדים מאוד מסוימים וזו תמיד אפשרות.